Mitä on maltillinen kuvankäsittely?

Tammelan luontokuva 2019 valokuvauskilpailu mukailee Suomen Luonnonvalokuvaajat ry:n Vuoden Luontokuva -kilpailun sääntöjä kuvankäsittelyn osalta. Alla vuoden 2019 alussa www.luontokuva.org sivujen mukaiset ohjeet.

 

Kilpailukuvien säätömahdollisuudet

 • Kilpailuun osallistutaan digitaalisilla tiedostoilla, myös diat ja negatiivit vain digitoituina.
 • Kuvaaja vastaa kilpailutiedostojen teknisestä toimivuudesta.
 • Kuva-alan muoto on vapaa ja kuva voi olla originaalista rajattu (pisimmäksi jäävä sivu 1920 pikseliin asti).
 • Kuvan kääntäminen (esim. 90 °, peilikuvaksi tai ylösalaisin) on sallittua.
 • Tiedostosta voi tehdä myös mustavalkoisen tai sävytoonatun (esim. seepia) kilpailukuvan.

Kilpailuun ei voi osallistua (poikkeukset jäljempänä) fotomontaaseilla, trikkikuvilla tai muutoin manipuloiduilla kuvilla ja kuvan alkuperäisen sisällön muuttaminen on kielletty kuvaelementtejä siirtämällä, lisäämällä tai poistamalla.

 • Kameran yhdeksi tiedostoksi tuottama HDR (dynamiikan laajennus) on sallittu kaikissa sarjoissa.
 • Kennon pölystä johtuvat jäljet saa poistaa. Sävy- ja valoisuussäädöt, kohinanpoisto, terävöitykset, lievät pehmennykset yms. ovat sallittuja. Nämä säädöt voi tehdä kohtuutta käyttäen myös kuvan osa-alueille, mutta osa-aluesäädöt eivät saa peittää/häivyttää näkymättömiin kuvan yksittäisiä elementtejä.
 • Linssien vasta- tai sivuvalosta johtuvat heijastumat voi poistaa kohtuutta käyttäen tummentamalla, vaalentamalla tai väriä muuttamalla, mutta sisältöä ei saa kopioida muualta heijastuksen paikalle (esimerkiksi kloonityökalua käyttäen).
 • Objektiiveista johtuvia linssivääristymiä, kuten ns. tynnyrivääristymiä, voi kuvankäsittelyssä kohtuullisesti suoristaa siten, että kuva vastaa paremmin todellisuutta.
 • Lopputuloksen tulee I-sarjaa lukuun ottamatta kohtuudella ilmentää nähtyä kuvaustilannetta tai sen tunnelmaa, eikä kuvaa saa muuttaa selkeästi totuuden vastaiseksi (esimerkiksi muuttamalla päivä yöksi, raa'an marjan väri kypsäksi tai sulkimen pysäyttämä liike epäteräväksi).
 • Kuviin ei saa lisätä kehyksiä, vesileimaa, tekstiä, kuvaajan tai kuvan nimeä, logoa tms.
 • Kuvat saavat olla seuraavasti yhdistettyjä, kunhan latauksen yhteydessä asia on kuvakohtaisesti mainittu. 
  • Panoraama: kuvat liitetään kamerassa tai kuvankäsittelyohjelmassa toisiinsa laajemman jatkuvan kuva-alueen saamiseksi.
  • Dynamiikan laajennus (HDR) on sallittua kameran lisäksi kuvankäsittelyohjelmalla: samasta kohteesta eri valotuksilla otetut kuvat yhdistetään suuremman sävytoistoalueen saamiseksi.
  • Terävyysalueen laajennus (focus stacking): samasta kohteesta eri tarkennuksilla otetut kuvat yhdistetään kamerassa tai kuvankäsittelyssä suuremman syväterävyyden aikaansaamiseksi.
  • Päällekkäisvalotus, joka tehdään kameralla (ei kuvankäsittelyohjelmassa).

Yhdistelmissä kaikkien kuvien tulee olla otettu 12 tunnin sisällä. Jos panoraamakuvassa on eläimiä, sama eläinyksilö ei saa toistua useampaan kertaan eivätkä muutkaan eläimet saa olla oleellisesti eri lailla kuin olivat yhtä aikaa. (Esimerkiksi sellainen yhdistelmä on kielletty, jossa maiseman toiseen laitaan ensin kuvataan jänis ja sitten kuvakokonaisuuteen yhdistetään toiseen laitaan myöhemmin ilmestynyt toinen jänis tai muu eläin).

 Kilpailutiedosto, sen koko ja nimeäminen

 • Älä poista kilpailukuvan EXIF-tietoja. (Normaalisti digikameroiden kuvatiedostot sisältävät exif-metadatan. Tarvitsemme tietoja originaali-tarkastuksessa, ja myös kalenteriin tulee kuvasta seuraavat tiedot: kuvauspäivämäärä ja -aika, kameran tyyppi, linssi tai käytetty polttoväli, suljinnopeus, aukko ja ISO-arvo.)
 • Kilpailukuvan koko: pienennä/tallenna kuva jpg-kuvaksi siten, että sen pisin sivu on 1920 pikseliä (leveys tai korkeus).
 • Tallenna kuva mahdollisimman hyvällä jpg-laadulla, kuitenkin enintään 5 megaiseksi. Kaikki normaalit väriprofiilit käyvät (kuten sRGB tai Adobe RGB).

Originaalitiedosto
Kilpailuun ei lähetetä kilpailukuvien originaalitiedostoja, dioja eikä negatiiveja. Ne pyydetään erikseen kilpailun finalistikuvista ja voidaan pyytää muista painokäyttöön tarvittavista kuvista. Kilpailijan tulee toimittaa kameran tuottama originaali kolmen (3) viikon kuluessa toimituspyynnön lähettämisestä.

Focus-stacking (terävyysalueen laajennus) -yhdistelmissä originaaliksi riittää sarjan ensimmäinen ja viimeinen kuva.

Originaalitiedostolla tarkoitetaan alkuperäistä kameran tuottamaa muokkaamatonta tiedostoa kuten raw, dng, jpg, CR2, NEF jne. (Esimerkiksi sellainen tiedosto, joka on käännetty dng-muotoon jostain muusta muodosta muistikortilta kopioitaessa, ei ole sallittu originaali vaan tarvitaan kameran oma tiedosto).

Kilpailutiedosto saa olla vapaasti rajattu originaalista, mutta valitun kuva-alan pitkän sivun tulee olla kilpailutiedoston mukaisella rajauksella originaalissa vähintään 1920 pikseliä (jolloin kuva riittää mm. painotarkoituksiin ilman suurentamista/interpolointia). Kilpailuun kuvat tulee taltioida/pienentää siten, että kilpailutiedoston pitkä sivu on tasan 1920 pikseliä.

 

Tekstin lähde http://www.vuodenluontokuva.fi/saannot2019, viitattu 1.3.2019. 

Takaisin sivulle Säännöt